Cosecheros-huerteros: Under the Shade of the Cocoa Monopolies of the Colonial Guayaquil
DOI:
https://doi.org/10.3989/aeamer.2014.2.08Keywords:
Harvesters, Cacaoteros, Trade, Monopolies, Networks, BusinessAbstract
The purpose of this writing is to admit the participation of the cosecheros-huerteros in the internal processes of the networks that they controlled the agro-exporting and mercantile trade in the colonial Guayaquil. On sources of the Historical Archive of Guayas unravel negotiations, contracts and disputes. In synthesis, the article reveals a range of strategies and interests own; disagreements and vicissitudes of those involved in the productive and operative chain of the traffic of the cocoa.
Downloads
References
Arosemena Arosemena, Guillermo: El fruto de los dioses. El cacao en el Ecuador, desde la colonia hasta el ocaso de su industria, 1600-1983, Guayaquil, I, Graba Editorial, 1991.
Benavente, Fray Toribio de (Motolinía): Historia de los indios de la Nueva España, ed. de Edmundo O'Gorman, México, Editorial Porrúa, 1984.
Chiriboga Vega, Manuel: Jornaleros y Gran propietarios en 135 años de exportación cacaotera (1790-1925), Quito, CIESE, 1980.
Clayton, Lawrence: Los Astilleros de Guayaquil colonial, Guayaquil, Archivo Histórico del Guayas, 1978.
Contreras Carranza, Carlos: El sector exportador de una economía colonial. La costa del Ecuador entre 1760-1820, Quito, FLACSO/Abya-Yala, 1990.
Dueñas de Anhalzer, Carmen: Marqueses, cacaoteros y vecinos de Portoviejo, Cultura Política en la Presidencia de Quito, Quito, Universidad San Francisco de Quito/Abya-Yala 1997.
Erneholm, Ivar: Cacao Production of South America. Historical Development and Present Geographical Distribution, Göteborg, Holmquists Boktryckeri, 1948.
Estrada Ycaza, Julio: El puerto de Guayaquil: Crónica portuaria, Guayaquil, Archivo Histórico del Guayas, 1972-73, 2 vols.
Hamerly, Michel T.: Historia Social y Económica de la antigua provincia de Guayaquil 1763-1842, Guayaquil, Archivo Histórico del Guayas, 1973.
Hamerly, Michel T.: El comercio del cacao de Guayaquil durante el periodo colonial, un estudio cuantitativo, Historia Marítima del Ecuador, 4, Quito, Comandancia General de Marina, 1976.
Hernández Jaimes, Jesús: «El fruto prohibido. El cacao de Guayaquil y el mercado novohispano, siglos XVI-XVIII», Estudios de Historia Novohispana, 39, México, julio-diciembre 2008, 43-79.
Laviana Cuetos, María Luisa: «Organización y funcionamiento de las Cajas Reales de Guayaquil en la segunda mitad del siglo XVIII», Anuario de Estudios Americanos, XXXVII, Sevilla, 1980, 313-346.
Laviana Cuetos, María Luisa: La Descripción de Guayaquil por Francisco Requena, 1774, Sevilla, Escuela de Estudios Hispano-Americanos, 1984.
Laviana Cuetos, María Luisa: Guayaquil en el siglo XVIII. Recursos naturales y desarrollo económico, Sevilla, Escuela de Estudios Hispano-Americanos, 1987.
Mazzeo de Vivó, Ana Cristina: Los comerciantes limeños a fines del siglo XVIII Capacidad y cohesión de una élite, 1750-1825, Lima, Pontificia Universidad Católica del Perú, 1999.
Miño Grijalva, Manuel: «El "cacao guayaquil" en Nueva España, siglo XVIII», Estudios Mexicanos, 25-1, California, University of California, 2009, 1-17.
León Borja, Dora y Szasdi Nagy, Adam: «El comercio del cacao de Guayaquil», Revista de Historia de América, 57-58, México, 1964, 1-50.
León Borja, Dora: «Los indios balseros como factor en el desarrollo del puerto de Guayaquil», en Estudios sobre política indigenista española en América, II, Valladolid, 1976, 281-311.
Soler Lizarazo, Luisa Consuelo: "Tráfico mercantil entre España y Guayaquil. Francisco de Yraeta y sus corresponsales, 1770-1797", Tesis doctoral, Universidad Iberoamericana de México, 2010.
Valle Pavón, Guillermina del: «Comercialización del cacao de Guayaquil por los mercaderes del Consulado de México en la segunda mitad del siglo XVIII», Estudios Mexicanos, 26-2, California, University of California, 2010, 181-206.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2014 Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
© CSIC. Manuscripts published in both the print and online versions of this journal are the property of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas, and quoting this source is a requirement for any partial or full reproduction.
All contents of this electronic edition, except where otherwise noted, are distributed under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) licence. You may read the basic information and the legal text of the licence. The indication of the CC BY 4.0 licence must be expressly stated in this way when necessary.
Self-archiving in repositories, personal webpages or similar, of any version other than the final version of the work produced by the publisher, is not allowed.